HTML

 

The Borgia - Tarka Napok 2011 tavasz - KEDD

2011.04.06. 04:45 Tőgy Tarka

 

 

 

Pár hónapja csicseregték először a madarak, hogy a tavaszi Tarka Napokon fellép a tarkás vonatkozású Borgia zenekar, és hogy a banda dobosa rendszerint a 4. emelet csapatát erősíti a tarkaréti szintvetékedőkön.


Mivel nem csengett ismerősen a nevük, ezért rákerestem a zenekarra. Az első találat a zenekar hivatalos blogja volt.

A jobb oldali sáv átlinkelt Youtube-ra, ami segített megválaszolni a idáig bennem lappangó kérdéseket: milyen zenét is játszik a (The) Borgia, és miért van oda érte ennyire mindenki, aki már (egyszer is) hallotta?


A bordalt hallgatva az ember rájön, hogy ezt a zenekart igazából ismeri, mindig is ismerte. Telepi nyelvhasználattal leginkább az életflashhez hasonlítanám.

Egyébként a zenekart hat kunhegyesi barát, Sas Szilárd, Nagy Tibor, Nagy Máté, Karap Zoltán, Rab Gyula, Szekrényes "Csege" István, és egy barátnő, Bagi Annamária alapította 2007-ben.

Aztán 2008-ban, mire az első demo CD elkészült, különféle okokból már hárman is kiváltak a formációból. Ugyanebben az évben, a megüresedett helyekre egyszemélyben állt be Magyar György. (http://www.facebook.com/theborgia2?sk=info)

 

Az első meglepetésből felébredve érdemes meghallgatni az Adél című számukat, ami mindenkinek mosolyt csal az arcára annak, akinek van legalább egy Adél nevű ismerőse. :)

A zenekar jelenlegi formációja tehát a következő:

 

*Sas Szilárd (gitár)

*Nagy Máté (dobok) - 419

*Nagy Tibor (ének, basszus)

*Karap Zoltán (ének, gitár)

*Magyar György (billentyűk, vokál)

 

Egyébként van még itt egy kicsit gyermekkori emlékeket idéző szám, amit érdemes fülhallgatóval meghallgatni, mivel egy élő koncert, ami a Magyar Televízió stúdiójában lett felvéve.


Szerintem az eddigi infók mindent elmondtak, amit róluk tudni illik, olvassátok hát a velük készült interjút.

 

Dóri: Mikor alakult a zenekar? Ki mióta tagja?

Zoli: Pontos dátumot nehéz lenne mondani, olyan rég óta ismerjük egymást. Kunhegyes ("Borgia"), ahol élünk olyan kis város, hogy mindenki zenél (iszik) előbb-utóbb mindenkivel. Azt tudjuk, mikor oszlottunk fel először (2010 nyarán), és hogy mikor álltunk össze újra: 2010 Karácsonyán. Azóta megállás nélkül szervezzük a zenekar életét.  3 év stúdiózgatásaiból összeraktunk egy 11 számos lemezt, ami jelenleg minden újságosnál kapható egy zenei magazin mellékleteként. Bizonyos értelemben még csak "most kezdődik a tánc"

D: Borgia... Milyen sztorija van a név kialakulásának?

Zoli: találomra felütöttem a Magyar Értelmező Kéziszótárat, ami az "orgiánál" nyílt ki. Vagyis biztos volt ott még sok másik szó is, de nekem ez szúrta ki a szemem legelőször. Meg is voltam vele elégedve vele, hiszen állítólag a "rock and roll" is "dugást" jelentett eredetileg.

Aztán elgondolkodtam azon, vajon nem gáz-e ez a név egy olyan zenekarnak, amelyben két egyházi suliban tanító zenész is van. Ezért elétettem egy "b" betűt, gondolván a mámorra és egyéb gasztronómiai élvezetekre. De hamar rájöttem, hogy ezzel csak még jobban fokoztam a bajt, hiszen a Borgia család a leghírhedtebb pápákat adta a Vatikánnak. Ezt már-már isteni jelnek vettük, és meghagytuk. Aztán amikor a logót terveztük, kipróbáltuk, mi lenne, ha elé tennénk egy "the" névelőt, mivel akkoriban eléggé beat-es vonalon mozogtunk. A beat azóta kicsit felpörgött, de a név maradt: "dö Borzsda", vagy ahogy mi hívjuk: Borgia.

D: Tudnád definiálni a stílusotokat? Miért pont ez?

Szerencsére -- bár nem mindig szerencse ez -- a bandából mindenki másféle zenét hallgat, ezért eleve esélytelen, hogy egy bizonyos stílushoz kössük magunkat, mégis azt mondanám, hogy mostanában az "indie" vagy "gitár-pop" az a műfaj, amely összegyűjti az ilyen stílusú (nem túl  kemény, táncolható, gitárzenét szerető) zenéket, zenészeket. A legutóbbi tehetségkutatón egyébként a Vad Fruttikhoz, a KFT-hez, Kispálhoz, PUF-hoz hasonlított bennünket a zsűri. Ezt én akkor úgy fogalmaznám meg: "Petőfi rock". Szeretjük a népzenét, az igényes alternatív zenét, és mindannyian figyelemmel kísérjük a kortárs nyugati bandákat. Aztán a magunk módján reagálunk ezekre a benyomásokra.

 D: Milyen fellépéseitek voltak eddig, fontosabb állomások??

Máté: Club, művelődési ház, nagyváros,kisváros, főváros, falu, kisebb fesztiválok. Szerencsére előrelépés előfordul, most jelent meg egy nagylemez, jelenleg lemezbemutató koncerteket tartunk országszerte és sikerült találni ehhez menedzsment irodát.

Amit kiemelnék az a 2009-es "születésnapi koncert", ahol kórusokkal és néptáncosokkal közreműködve adhattuk elő a népdalfeldolgozásainkat, a közönség megtöltött egy városi művházat, ráadásul még élvezte is az előadást. Meg kell még említenem, hogy a Magyar Televízió és a Neó fm is alkalmasnak látott minket a bemutatásra, ezeknek örülünk, és annak is, hogy Budapesten egyre több lehetőségünk adódik megmutatni magunkat.

D: Mire számíthat Tarka népe kedden este tőletek??? sok bor, és egy egész orgia? :)

Máté: A Borgiára számíthat, borra mi számítunk, az orgiát meg testületileg elítéljük. Szerintem ki fog derülni az igazság, igyekezni fogunk!

D: Üzennétek valamit Tarka népének?

Máté: Hamvas Béla A bor filozófiája című könyvében erre a következtetésre jutott: "igyál, a többit majd hozza  a bor..." Mi most ezt annyiban módosítanánk, hogy "IGYATOK, A TÖBBIT MAJD HOZZA A BOR(GIA)

The Borgia - Tarka Napok 2011 tavasz - KEDD - 21:30

http://www.facebook.com/event.php?eid=110054362411154

--

http://www.facebook.com/theborgia2

http://www.myspace.com/theborgia


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bcetarka.blog.hu/api/trackback/id/tr12803655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása